PRIPRAVA MLEKA

Ali moram svoje materino mleko po iztiskanju oz. črpanju zamrzniti in shraniti v certificirane vrečke za shranjevanje materinega mleka?

Da. Upoštevati morate nekatere zahteve, ki nam pomagajo zagotoviti varnost vašega materinega mleka in zmanjšati morebitna tveganja, ki se lahko pojavijo med dostavo, obdelavo in pakiranjem. Vaše mleko mora biti zamrznjeno, označeno in shranjeno v certificiranih vrečkah za shranjevanje materinega mleka. Vrečke položite v zamrzovalnik v ležečem položaju. Pozorno preberite priporočila za iztiskanje, pakiranje in shranjevanje
materinega mleka.

Ali obstaja najmanjša/največja količina mleka na vrečko, ki jo lahko pripravim in zamrznem?

Da, ena vrečka za shranjevanje materinega mleka naj ne vsebuje več kot 120 ml mleka.

Koliko materinega mleka moram poslati, če želim naročiti storitev?

Verjamemo, da je vsaka kapljica dragocena, zato nismo določili zahtev za minimalno naročilo. Vendar pa smo glede na vaše potrebe in količino materinega mleka pripravili tri različne pakete z maksimalnimi količinami ter cenami.

POSTOPEK

Kako vem, da bom prejela svoje materino mleko?

Zasnovali smo »zaprt sistem«, da bi zagotovili, da mame po liofilizaciji prejmejo izključno svoje materino mleko. Materinega mleka ne kupujemo, prodajamo ali distribuiramo. Storitev izvajamo samo po dogovoru, naš postopek pa je zasnovan tako, da naenkrat obdelamo materino mleko samo ene mame.

Ali se moje materino mleko meša z materinim mlekom drugih mam?

Ne. Storitev je popolnoma personalizirana. Vašega materinega mleka ne bomo nikoli mešali z mlekom drugih mam. Vsako naročilo obdelamo in zamrznemo posebej, zato vam zagotavljamo, da boste prejeli izključno svoje mleko.

V kakšno embalažo shranite materino mleko v prahu?

Materino mleko v prahu pakiramo v certificirane vrečke iz materiala mylar, ki trenutno velja za najboljšo rešitev za dolgoročno shranjevanje hrane, ki jih čvrsto in nepropustno zatesnimo. Vrečke ščitijo živila pred vlago in kisikom. Vaše mleko pripravimo za odmerke 90 ml ali 120 ml. Če potrebujete manj mleka, lahko nekaj prahu shranite za poznejšo uporabo, saj imajo vrečke patent, vendar pa morate celotno vsebino vrečke porabiti v nekaj urah po odprtju.

Ali je liofilizirano materino mleko varno? Ali mu kaj dodate?

Da, postopek liofilizacije banke človeškega mleka po vsem svetu uporabljajo za ohranjanje in shranjevanje materinega mleka. Hladno verigo smo zasnovali tako, da vaše mleko v naše prostore pripeljemo v izoliranih farmacevtskih hladilnih torbah. Liofilizacija je delikaten postopek, med katerim ne dodajamo nobenih kemikalij, aditivov ali konzervansov. Številne študije dokazujejo, da je liofilizacija najprimernejši postopek za shranjevanje materinega mleka in ohranitev hranilnih snovi.

Zakaj je liofilizacija materinega mleka boljša rešitev kot zamrzovanje?

Z liofilizacijo se zagotovi daljša življenjska doba materinega mleka kot z zamrzovanjem. Postopek je še posebej koristen, kadar je shranjevanje v zamrzovalniku nepraktično ali nemogoče zaradi pomanjkanja prostora, potovanja, selitve ali zaščite pred izpadom električnega toka. Glede na trud in čas, ki ga mame vložijo v shranjevanje mleka za poznejšo uporabo, mleka pod nobenim pogojem ne želijo zavreči.

Kako postopek liofilizacije vpliva na hranila v materinem mleku?

V primerjavi z zamrznjenim materinim mlekom se v liofiliziranem mleku ohranijo skoraj vse hranilne snovi, hkrati pa je veliko primernejše za dolgoročno shranjevanje, saj količine hranilnih snovi v zamrznjenem materinem mleku močno upadejo že v nekaj mesecih po iztiskanju. Različne banke za shranjevanje človeškega mleka po vsem svetu ta postopek uporabljajo kot izboljšano metodo za shranjevanje darovanega materinega mleka. Za podrobnejše informacije si oglejte seznam znanstvenih referenc, ki je na voljo na našem spletnem mestu.  Raziskava.pdf

Ali je mogoče liofilizirati tudi kolostrum/prehodno mleko?

Da, naš postopek je primeren tudi za kolostrum in prehodno mleko.

Kaj če živim v Avstriji, na Hrvaškem ali v Italiji?

Z veseljem bomo pomagali in našo storitev ponudili tudi mamicam izven meja Slovenije. Vendar vašega mleka trenutno ne moremo prevzeti osebno. Dobra novica je, da se lahko na pot odpravite sami in nam pripeljete zamrznjeno materino mleko. Ko bo mleko v prahu predelano, vam ga bomo poslali nazaj z zanesljivo kurirsko službo.

AKTIVNOST LIPAZE

Ali postopek liofilizacije zaustavi aktivnost lipaze?

Da. Aktivnost lipaze se z liofilizacijo prekine. Mame, ki jih skrbi sprememba okusa mleka, lahko z liofilizacijo ustavijo nadaljnje delovanje lipaze, vendar pa že potekle razgradnje ni mogoče povrniti v prejšnje stanje. Priporočamo liofilizacijo materinega mleka, ki v zamrzovalniku ni bilo shranjeno več kot tri mesece.

Kaj storiti, če moj dojenček noče uživati zamrznjenega mleka?

Liofilizacija lahko pomaga, kadar se po shranjevanju v zamrzovalniku spremeni okus mleka. Vendar je težko z gotovostjo napovedati, ali bo zaradi liofilizacije mleko zopet postalo okusno, saj je okus odvisen od tega, koliko lipaze že vsebuje mleko, seveda pa igrajo pomembno vlogo tudi dojenčkove preference. Priporočamo liofilizacijo materinega mleka, ki v zamrzovalniku ni bilo shranjeno več kot tri mesece.

REHIDRACIJA MLEKA

Če priskrbim 1 l zamrznjenega materinega mleka, ali lahko iz prahu po liofilizaciji znova pripravim 1 l mleka?

Da, ko 1 liter vašega materinega mleka liofiliziramo, boste lahko prah rekonstituirali v 1 liter materinega mleka. Ker je vaše materino mleko zamrznjeno, so izgube izredno majhne. Do morebitnih izgub lahko pride pri odpiranju vrečke (npr. zaradi ostankov na straneh vrečke, v vogalih ali patentu, če so vrečke prekomerno napolnjene).

Moje vrečke z materinim mlekom vsebujejo različne količine materinega mleka, nekatero mleko je bolj vodeno ali mastno, ali bom za vsako vrečko prejela drugačno razmerje za rekonstitucijo z vodo?

Materino mleko se spreminja iz dneva v dan (in iz ure v uro), zato se lahko zgodi, da bo iztisnjeno materino mleko drugačne barve, volumna in konsistence. Prav zato sta priročna uporaba in ohranjanje hranilne vrednosti za naše stranke ključnega pomena. Liofiliziramo vso vaše materino mleko, ki nam ga priskrbite, zato vaš otrok z vsakim obrokom zaužije širok spekter hranilnih snovi iz vašega mleka. Vsaka vrečka vsebuje pravo bogastvo hranilnih snovi! Za vsako vrečko boste prejeli samo eno razmerje za rekonstitucijo, zato se boste lahko sami odločili, kako veliko oz. malo vode želite dodati.

Koliko vode moram za rekonstitucijo dodati mleku v prahu?

Vsaka mama prejme osebno razmerje za rekonstitucijo svojega liofiliziranega materinega mleka. To pomeni, da prejme vsaka mama personalizirana navodila, v katerih je navedeno, koliko vode naj doda materinemu mleku v prahu. Tako bo konsistenca rekonstituiranega materinega mleka enaka konsistenci sveže iztisnjenega materinega mleka.

Kako lahko uporabim svoje liofilizirano materino mleko v prahu?

Vaše liofilizirano mleko v prahu je shranjeno v posameznih vrečkah iz materiala mylar, ki jih lahko preprosto vzamete s seboj na potovanje ali jih predate negovalcu. Če želite prah uporabiti za pripravo stekleničke, ga preprosto zmešajte s toplo prečiščeno vodo in spremenil se bo v mleko. Poleg varno shranjenega mleka v prahu boste prejeli tudi ilustrirana navodila z osebnim razmerjem vode za rekonstitucijo.

Storitev za stranke:

info@mlekec.si

FAQ

All right reserved by@ Mlekec.si

Powered by: www.filiposka.com